söndag 28 februari 2010

One Day av David Nicholls


Berättelsen tar sin början sista natten på college den 15 July 1988, Emma och Dexter pratar med varandra för första gången , Emma har dock varit lite små kär i honom i ett par år. Dom blir fulla och hamnar halvnakna i Emmas rum, men dom har aldrig sex, dom spenderar natten med stort prat om framtiden. Vi får inte reda på vad som hände eller sades morgonen där på.
Handlingen är smart upplagt så att vi får följa dom en dag varje år, den 15 Juli närmare sagt. I tjugo år.
Dom första två åren spenderar den rike bortskämde Dexter med att resa runt i världen, provar även på att undervisa i engelska till han ligger med den svenska Ingrid och blir utkastad. Han lever med anrda ord ett rätt så bekvämt liv. Han vet inte vad han vill göra med livet och har ingen brådska med att ta reda på det, då han får allt betalt. Sex och alkohol är det som gäller för honom.
Emma däremot kommmer från arbetar klassen, och tar först jobb i ett teater sällskap, och senare som servitris. Hennes dröm är att bli en stor författare. Under dom här två åren får vi följa dom på två olika ställen, och i brevform. Åren går och dom blir bra vänner, ofta bästa vänner. Dom åker bland annat på en pinsam semester ihop. Dexter får med hälp av kontakter jobb som en presentatör på tv för programmet Largin it, ett musikprogram som sänds sent på nätterna. Dricker ännu mera och byter tjejer väldigt ofta, utan att inse att han har blivit en C kändis och en arrogant skitstövel. Emma sliter på, och utbildar sig till lärare, och skaffar en stadig pojkvän som hon egentligen inte älskar (vi vet ju vem hon egentligen älskar). Det enda som alltid är återkommande i deras liv är dom själva. Men deras olika personligheter gör ofta deras vänskap svår, Emma har starka värderingar och åsikter om många saker och är kanske en aning pryd och förstår inte hur Dexter kan leva som han gör. Hon är också lite bitter på att livet inte blev som det skulle.
Dexter lever dag för dag, pengar är allt, och stör sig ibland på Emmas åsikter.
Nåt som är roligt är att hon alltid försöker "utbilda honom" hon skickar böcker til honom, packar böcker för semestern för honom, ofta tjocka klassiker, Dexter läser sällan mer en några sidor i dom.

Hursom helst får Emma till slut nog och bryter med honom, dom närmaste åren träffas dom bara på bröllop . Även om det hade varit enkelt och dom ofta vill så löser dom det inte, inte förens Dexter är på väg att gifta sig och bli pappa och Emma har dumpat Ian och är på väg att få sina författar drömmar uppfyllda. Äktenskapet blir inte så lyckligt som Dexter trott, och han får för första gången sitt hjärta krossat, och söker tröst hos Emma.

Som man vet hela tiden har dom ju alltid älskat varandra, men livet, dom själva har alltid kommit i vägen och varför förstöra vänskapen liksom? Men man har alltid vetat att dom skulle sluta ihop så det är ju ingen big suprise. Men ödet vill en en gång annorlunda. Slutet chockade mig rejält.

Jag älskade verkligen den här boken, tror inte jag kommer läsa en bättre bok i samma genre detta året eller nästa. Först av allt så gillar jag ju upplägget, även om man ibland hade velat veta mer. One day är verkligen hjärte värmande, jag skrattar högt flera gånger åt humorn i boken, och mot slutet blir det till och med en hel del tårar. Man tänker ofta " What if". Ibland läser man en bok som är så underbar och bra så att man har svårt att beskriva just hur bra den är. Det här är en sån bok, läs den !!

Inga kommentarer: