onsdag 14 april 2010

Dear Fatty av Dawn French


Dawn French har valt ett lite ovanligare sätt att skriva sina memoarer, genom brevform. Långa och korta brev till både levande och döda. Första brevet är adresserat till läsaren Dear You. Jag måste verkligen säga att hon har valt ett väldigt lyckat koncept. För genom breven får vi reda på det mesta om henne, från barndom, till vuxen ålder. år kantade av både glädje och sorg.
Här i Sverige är hon väl antagligen inte särskilt känd, men i England är det en helt annan femma, där är hon en av dom största kvinnliga komikerna och jagas ofta utav tidningar och paparazzi fotografer. Mest känd är hon kanske för sin roll i The vicar of Dobley och French & Saunders, komiker duon som har hållit på sedan tidigt åttiotal. Ja hennes meritlista är faktiskt väldigt lång. Här får alltså följa henne från barndomen där hennes familj flyttade väldigt mycket då hennes pappa var i RAF, Första förälskelsen, förlovningen med fel man vid 18 års ålder. Karriären, det långa äktenskapet med Lenny Henry, fertilitet, adoptionen av dottern Billie. Ja boken täcker nästan allt i hennes liv.
Många brev är till hennes pappa, som tog livet av sig när hon var nitton, något som förmodligen har format hennes liv rätt så mycket. Men hon skriver inte enbart brev till familj och vänner, Madonna får en tre brev med i boken hon också. Ibland skriver hon så roligt så att det är svårt att sluta skratta. Ja jag rekommenderar verkligen den här boken om man gillar Dawn French , en av dom roligaste och mest underhållande memoarer/biografier jag har läst på länge.
Tycker är en bra förebild för folk, för att man kan lyckas här i världen utan att behöva se ut och ha en kropp som en modell.

Inga kommentarer: