lördag 13 mars 2010

Postcard Killers av James Patterson och Liza Marklund


Dom två mördarna som har mördat par över hela Europa, har nu valt att göra Sverige som sitt mål. Dom har fått sitt namn för att dom skickar ett vykort till en journalist i det landet dom just då befinner sig, som några dagar senare alltid följs av ett polaroidbild på offren.
New York polisen Jacob Kanon har försökt spåra mördarna från land till land. Han har nämligen ett väldigt personligt anledning till det, hans dotter och hennes pojkvän var två av offren. Varje kväll funderar han på att skjuta huvudet av sig, men det kan han ju såklart inte göra innan han har fångat mördarna.
Nu när det är Sveriges tur är det journalisten Dessie Larsson på Aftonpostet som får ta emot vykortet och bilden, och efter mycket övertalning från Kanon går hon med på att hjälpa poliserna.

Sällan man har sett en bok få så mycket dålig kritik överröst på sig som Postcard Killers, lite utav den kanske den förkännar. För det här är inte precis någon originell deckare, inget speciellt med den, förutom samarbetet mellan mellan de båda författarna. Det är en bok som inte kräver något större engagemang från sin läsare, ingen bok som man behöver ha hjärnan på högsta växeln för att läsa den. Boken är lättläst med korta kapitel och handlingen känns en aning upprepande. Det här är heller ingen deckare som får dig att sitta på nålar, handlingen är långt ifrån så spännande, och där kanske mitt största problem med boken ligger, det finns ingen spänning alls, karaktärerna är så stereotypa, så det blir inga överraskningar någonstans, alltihopa känns fruktansvärt förutsägbart hela tiden.
Nej, boken var inte urusel, håller till exempel inte med den som skrev i Borås tidning och jämförde den med Enids Blytons böcker om Vi Fem, som man läste när man var liten. Boken var av den typen, där man läser den just för att man inte behöver bry sig så mycket eller tänka överhuvudtaget för den delen. I början av boken trodde jag att den skulle vara väldigt bra, men om jag skulle ge den ett betyg nu, från ett till fem skulle den få ett och ett halvt.

Inga kommentarer: