torsdag 11 mars 2010

Deadly Jealousy-Man and women driven by passion to kill av Martin Fido


Måste säga att man blir lite skrämd när man läser den här boken, hur män och kvinnor som verkar normala, kan drivas av en så stark svartsjuka så att det leder till mord. Men boken är väldigt intressant, kanske är det för att jag gillar såna här true crime böcker. Författaren Martin Fidor har skrivit ganska många böcker om riktiga mord, men det här är första boken jag läser men skulle helt klart kunna tänka mig att läsa fler.
Här har författaren samlat ca 20 fall om svartsjuka som har lett till mord. Några är väldigt okända, medan vissa är rätt så kända. Han tar upp fall från början av förra seklet fram till 90-talet (boken skrevs 1993)
Något som också är väldigt intressant är domarna som mördarna fick, vissa fall som hade stora likheter, men där personerna fick stor skillnad på straffen.
Elvira Barney och Ruth Ellis fall är väldigt lika, men Barney gick fri, medans Ruth Ellis fick dödstraff, hon avrättades den 13 juli 1955, och var den sista kvinnan som avrättades i Storbritannien.

Ett andra fall är: Susan Christie som dödade Kapten Duncan McAllister fru Penny, när hennes man bröt affären med henne, mordet fick namnet The Fatal Attraction Killer, och sägs ha inspirerat till filmen Farlig Förbindelse. Och många andra fall finns att läsas i boken, som är uppdelad i kategorierna:

  • He done her wrong
  • She done him wrong
  • Eliminating Rivals
  • Jilted and Jealous

Inga kommentarer: