fredag 16 april 2010

Var är Alaska av John Green


Var är Alaska är uppdelad i två delar före och efter. I före så händer det inte så värst mycket. Miles bor i Florida med sin familj. Han har nästan inga vänner, och har bestämt sig för att börja på en internatskola i Alabama, samma skola som hans pappa gick på. För att hitta något som är bättre.
För att hitta vad den döde poeten Francois Rabelais kallade det stora kanske. Det dröjer inte länge innan han har ett nytt smeknamn (Bullen). Han har fått en ny kompis i killen han ska dela rum med; Översten. Men inget hade förberett honom på Alaska, den snygga, vågade tjejen som kommer att bli en av hans närmsta vänner. Det dröjer inte så länge innan Miles är helt förälskad i henne. Alaska har dock en pojkvän. Tillsammans med några andra ungdomar hittar dom på hyss, smygröker och dricker äckligt vin.
Med tanke på att det inte hände så mycket i första delen är man inte beredd på vad som händer, när Alaska efter en natt med mycket vin kör rakt in i en polisbil och dör. Blev verkligen chockad, vilket kanske är positivt att en författare kan skriva utan att man har en aning om vad utgången kommer att bli. Såna här böcker brukar oftast give it away i det första kapitlet
Andra delen följs av kval och skuldkänslor för Miles och översten, varför lät dom henne åka iväg?
Dom anser att skulden för hennes död ligger hos dom. Med tiden börjar dom dock forska i om det egentligen var en olyckshändelse som polisen avfärdade det som. Eller körde hon medvetet in i bilden? Försökte hon hitta sin väg ut ur labyrinten? Frågorna hoppar sig över varandra.
Jag gillade verkligen den här boken. Han har skrivit sina karaktärer väldigt intressanta, även om jag kan känna att dom är lite väl naiva , speciellt Miles. Men det är kanske lite av charmen med boken, det får mig iaf att skratta ett par gånger.
Att handlingen utspelar sig på en internat skola gör ju inte saken sämre, även om den här skiljer sig rätt så drastiskt i miljöer mot andra böcker jag har läst som utspelar sig på internat.
Den tar upp en del stora frågor om livet, och hur stort inflytande en person kan ha över en annan. Jag rekommenderar verkligen den här till ungdomar. Min lillasyster som aldrig läser, blev intresserad när jag berättade om den, om började läsa den samma kväll, vilket är rätt så otroligt.

Inga kommentarer: